abe_190px.jpg

 

Poul Erik Nielsen boede i byen sammen med sin familie, og det vrimlede i bogstavelig forstand med aber. Oppe, nede, ude og også inde, hvis ikke der havde været tremmer for vinduer og døre, men det var der - trods alt. Han iagttog og fotograferede, og det var disse iagttagelser og fotos, der kom til at danne udgangspunkt for udførelsen af kunstværket, De Elleve Aber.
Tilblivelsen blev en ret dramatisk proces. Kunstneren havde været lidt for rundhåndet med den flydende voks, da han skulle afslutte abernes form, hvilket resulterede i, at der under støbningen udviklede sig store stikflammer, som igen medførte en voldsom varmeudvikling. Poul investerede herefter i en varmeafvisende ”rumdragt” til støberiarbejderen, og herefter skred arbejdet frem efter planen.
Poul Nielsen har med sine aber i naturlig størrelse formået at skabe et overraskende og vedkommende billede af et nuanceret, socialt abeliv.
Der er en legende lethed over sceneriet, og det kan ikke udelukkes, at børnesangen, Åh, abe - i et svagt øjeblik, trænger sig på.

 


De Elleve Aber: Udført af Poul E. Nielsen
Materialer: Jern og basalt
Placering: Nørreport/Havnevej
Højde: 500 cm.

 

Publiceret 02-07-2014