LIVET
Vores egn er præget af indbyrdes forskelle og identiteter. Men vi har endnu mere til fælles. Vi har altid levet af og med naturen, for det gode liv i foreninger og fællesskab, med kultur, idræt og oplevelser. Sammen har vi formet egnens fælles historie og rammerne for det liv, vi lever. Vi har masser af aktive, ressourcestærke borgere, der deler de grundværdier, som præger vores identitet, og som bruger kræfter på at skabe liv og udvikling på landet og i byerne. For eksempel er der godt 23.000 aktive medlemmer i vores idrætsklubber og foreninger - med et indbyggertal på 47.000 i hele kommunen, kan vi vist godt konkludere, at vi lever på en særdeles aktiv egn.

FJORDEN
Geografisk er vi bundet sammen, ikke alene af en kommunesammenlægning, men i høj grad også af den fjord, der omgiver os: Fjorden - og det liv, der er omkring den, i den, ved den, på den. 190 km kystlinje - lige knap fire meter til hver borger! - og seks havnebyer giver os unikke muligheder for at udleve drømmen om et liv ved eller i nærheden af vandet. Uanset hvor i Skive Kommune, man befinder sig, er der aldrig længere end 12 km til fjorden, hvor ikke mindre end 20 børnevenlige strande venter. Der er rig mulighed for at udleve de maritime drømme, hvad end man går efter et kick fra kitesurfing eller man foretrækker fred, ro og mindfullness ved vandkanten.

MADEN
I Skive har vi alt det, der betegnes "fra fjord og jord til bord". Moderne og økologiske landbrug, fiskeri, frugtplantager. Vi ligger måske ikke i førerposition hvad angår kvantitet, men kvaliteten af det, vi producerer, er helt i top: Thises mejeriprodukter, muslinger og østers fra Glyngøre Shellfish, øl fra Fur Bryghus - for blot at nævne nogle af de højprofilerede produkter, der kommer fra vores egn. Dertil kommer oplevelserne, såsom sildefestival og muslingefestival, der med udgangspunkt i lokale fødevarer hvert år trækker mange besøgende. Og om sommeren kan borgerne møde de lokale fødevareproducenter på Torvemarkedet, hvor de har mulighed for at få en snak, fristende smagsprøver og friske råvarer i kurven.

ENERGIEN
Ikke mindst er der energien. Skive har i mere end 30 år påtaget sig rollen som fyrtårn på klima- og energiområdet. Vi har en vision om, at vi skal være Co2 neutrale og selvforsynende med varme og energi i 2029. For at nå målet vil vi involvere hele egnen; det private erhvervsliv, uddannelsesinstitutionerne, landbruget, borgerne, kommunen. Vi har en enestående chance for at lade energien være omdrejningspunktet for fremtidig vækst og udvikling af vores egn.

SAMMEN
Ved at sætte ord på RENT LIV vil vi gerne inspirere og vise, hvor og hvordan det er muligt at skabe mere udvikling i den retning. For selv om vi har en hel masse RENT LIV, er det vores mål at få mere af det. RENT LIV skal derfor også forstås som et pejlemærke, der skal være med til at vise vejen, sætte en kurs, som vi alle skal styre imod. For det er vigtigt, at vi som én hel egn bevæger os i samme retning. Vores absolutte største styrke er måske, at vi er en egn, der aldrig har været vant til at få noget forærende. Det ligger dybt i vores identitet, at vi løfter i flok. "Skive - vi gør det!" Sådan har vores slogang hidtil lydt. Som et udtryk for den udvikling, vi sammen har sat i gang. I Skive gør vi det stadig. Men vi har ændret vores slogan til "Skive - det er RENT LIV". Fordi det, vi gør, er at skabe RENT LIV. Sammen.

Skive Byråd 2011

Publiceret 12-02-2014