Specialkørsel vedrører befordring af elever der på grund af en funktionsnedsættelse, sygdom eller invaliditet har behov for at blive kørt mellem specialskole eller specialklasse og deres hjem. Derudover gælder, som på almenområdet, kriterier om afstand og trafikfarlig skolevej.

Afstand

Kommunen skal sikre befordring af elever på skoledage, når skolevejen er længere end:

  • 2,5 km for elever i børnehaveklassen og 1.-3. klasse
  • 6 km for elever i 4.-6. klasse
  • 7 km for elever i 7.-9. klasse
  • 9 km for elever i 10. klasse

Skolevejen måles ved hjælp af Google Maps fra folkeregisteradressen og til distriktsskolen på nærmeste vej eller sti, som eleverne kan færdes på til fods eller cykel.

Trafikfarlig skolevej

Dit barn kan få hjælp til befordring, hvis I bor (folkeregisteradresse) i skolens distrikt, og hvis skolevejen til distriktsskolen udgør en særlig risiko for barnets sikkerhed.

Hvis den nærmeste vej er trafikfarlig, kan der anvises en anden vej, der ikke er kategoriseret som trafikfarlig under forudsætning af, at afstandskriterierne overholdes.

På Skive Kommunes hjemmeside findes kort over trafikfarlige veje.

Skolekørsel er kun gældende på skoledage i henhold til kommunens ferieplan for folkeskolerne.

Elever, der er visiterede til specialskole eller specialklasse

Hvis eleven er visiteret til specialskole eller specialklasse, og ikke opfylder kriterierne for afstand eller farlig skolevej, kan der bevilges skolekørsel ud fra en konkret, individuel vurdering af elevens evner til blandt andet at begå sig i trafikken.

Når en elev visiteres til et specialtilbud, taler skoleleder, PPR og forældre om behovet for befordring.

Der findes overordnet fire typer af befordring, som gives i nedenstående prioriterede rækkefølge alt efter elevens behov.

Offentlig transport

Gives der befordring til offentlig transport på baggrund af kriterier for enten afstand til skole eller trafikfarlig vej, vil eleven enten modtage et rejsekort (kollektiv trafik) eller have mulighed for at benytte sig af Skive Kommunes skolebusser. Der bevilges til skolebusser for et skoleår ad gangen, men i så fald der sker ændringer i forudsætningerne for bevillingen, skal bevillingen genvurderes. Det er forældrenes ansvar at gøre skolen opmærksom herpå.

Gives der befordring til offentlig transport på baggrund af en individuel vurdering af eleven, så sker dette i samarbejde mellem forældre, skole og visitationsudvalg, der træffer afgørelse herom. Bevilling til befordring med offentlig transport følger skoleåret.

Det er vigtigt at understrege, at det at kunne transportere sig selv kræver involvering fra forældre, og det er en primær forældreopgave at træne børn til at begå sig i trafikken, herunder at træne evnen til at benytte offentlig transport som en del af den naturlige skolevej og skoledagen.

Befordringsgodtgørelse

Hvis offentlig transport ikke er mulig, enten på grund af geografi eller manglende busruter, kan du selv vælge at transportere dit barn til og fra skole. Der kan gives befordringsgodtgørelse for op til fire ture pr. dag, hvor barnet er i bilen. Befordringsgodtgørelsen gælder kun til egentlige skoledage, og altså ikke til skole-hjem-samtaler og lignende. De forældre, der fortsætter til/fra arbejdsplads, bevilges alene befordringsgodtgørelse, når eleven er i bilen.

Befordringsgodtgørelse bevilges 3, 6 eller 12 måneder og følger skoleåret. Bevillingen udløber automatisk, og der skal herefter søges om fornyet bevilling.

Samkørsel

Hvis offentlig transport ikke er mulig, enten på grund af geografi eller manglende busruter, og du som forældre ikke har mulighed for at transportere dit barn, kan der ud fra en konkret individuel vurdering bevilges samkørsel i taxa/minibus ved brug af opsamlingssteder (alternativt - opsamling på hjemadressen).

Enekørsel

Hvis de ovenstående muligheder for befordring ikke er mulig, og pædagogiske tiltag ift. samkørsel er afprøvet, kan der efter en konkret individuel vurdering bevilges enekørsel.

Visitering til enekørsel sker i samarbejde mellem forældre, skole og visitationsudvalg. Enekørsel bevilges for 3, 6 eller 12 måneder ad gangen og følger skoleåret. Bevillingen udløber automatisk, og der skal herefter søges om fornyet bevilling. Skolerne har ansvaret for løbende at følge op på bevillingerne.

Fritidstilbud/SFO

Skive Kommune yder kun befordring mellem dit barns folkeregisteradresse og SFO/fritidsklub, hvis det kan ske uden etablering af særskilt befordring og uden merudgift for Skive Kommune.

Skive Kommune er dog forpligtet til at sikre eventuel befordring mellem skole og SFO/fritidsklub/dagtilbud, hvis eleven er anvist til tilbuddet efter Barnets Lov. Hvis barnet har særligt brug for befordring til SFO/fritidsklub/dagtilbud, og dit barn er indenfor målgruppen, skal der søges særskilt om det via Familiesektion.

Aflastningstilbud

Elever, der er i aflastning, kan ikke bevilges befordring til/fra aflastningstilbud. Hvis dit barn har særligt behov for befordring relateret til aflastningstilbud, og barnet eller den unge er indenfor målgruppen, skal der ansøges særskilt om dette via Familiesektion.

Skive Kommune skal sørge for befordring af syge og invaliderede elever. Der gælder ikke et afstandskrav mellem skole og hjem ved skolekørsel af syge og invaliderede elever. Befordringsforpligtelsen kan vise sig som udlevering af hjælpemidler, offentlig transport, samkørsel og i særlige tilfælde enekørsel. For elever, der er syge eller invaliderede, gælder forpligtelsen også, selvom eleverne går på en anden skole end distriktsskolen.

Hvis dit barn går på en anden skole end distriktsskolen, afholder Skive Kommune befordring svarende til udgiften til den befordring, som Skive Kommune ville være forpligtet til at afholde, hvis dit barn benyttede det tilbud, barnet er visiteret til, eller hvis barnet gik på sin distriktsskole. Forpligtelsen omfatter således også elever, der går på privat- eller friskole.

Midlertidigt befordringsbehov

Hvis dit barn har midlertidigt brug for befordring, sender skolen i samarbejde med forældre en anmodning om befordring samt eventuel lægelig dokumentation, hvorefter skolen i samråd med Kultur- og Familieforvaltningen vurderer, om der er grundlag for sygekørsel, herunder hvilken form for befordring, barnet kan få.

Permanent befordringsbehov

Skolen sender i samarbejde med forældre anmodning om befordring samt lægelig dokumentation til visitationsudvalget, der herefter træffer afgørelse om formen på befordringen.

Ferieperioder og skoledage

Skive Kommune er alene forpligtet til at sikre befordring mellem folkeregisteradresse og skole på skoledage. Holder eleven ferie på skoledage, skal skolen orienteres hurtigst muligt, så den ellers planlagte befordring kan aflyses af hensyn til vognmændenes planlægning. Hvis dit barn har særligt behov for befordring i ferier, og er barnet eller den unge indenfor målgruppen, skal der ansøges særskilt om dette via Familiesektion.

Akut sygdom, tandlæge- eller lægebesøg

Skive Kommune sikrer ikke befordring mellem skole og hjem, hvis eleven bliver syg over skoledagen eller skal tidligere/senere hjem på grund af f.eks. tandlæge, læge, fysioterapeut og lignende. Det er derfor forældrenes ansvar at hente eleven fra skolen.

Der kompenseres ikke på anden vis for befordring i den forbindelse. Særligt ved bevilget sam- eller enekørsel skal skolen orienteres hurtigst muligt, så den ellers planlagte befordring kan aflyses. Dette af hensyn til planlægning og eventuel aflysning i tide for både vognmænd og Skive Kommune, herunder særligt for at undgå forgæves kørsel.

Konfirmationsforberedelse

Der kan ikke bevilges befordring til konfirmationsforberedelse.

Legeaftaler og fødselsdage

Skive Kommune er ikke forpligtet til at sikre befordring af elever, der ikke er kørselsberettigede, som ved f.eks. legeaftaler, fødselsdage og lignende.

Der er dog mulighed for, at andre end de kørselsberettigede elever kan befordres mellem folkeregisteradressen og skolen afhængig af den bevilgede befordring:

  • Ved kollektiv transport gælder reglerne herfor, og udgiften hertil er Skive Kommune uvedkommende (almindelige rutebiler)
  • Ved befordring med de kommunale skolebusser er det fra skoleåret 2024-2025 muligt i det omfang, der er plads. Kørselsberettigede elever har førsteprioritet og øvrige kan afvises i det omfang, der ikke er plads
  • Ved sam- eller enekørsel med taxa/minibusser er det ikke muligt at medtage andre elever, da kørslerne er konkrete og individuelt bevilget og efterfølgende planlagte i forhold til elevens behov og kompetence.

Ventetiden for elever i et specialtilbud må sammenlagt ikke være længere end 60 minutter dagligt. Skive Kommune tilstræber, at eleven får så kort ventetid som muligt. I de tilfælde hvor befordringen medfører ventetid på skolen, er skolen forpligtet til at holde opsyn, i det omfang skolen vurderer det nødvendig ud fra elevernes alder og behov. Transporttiden tilstræbes til maksimalt at være 50 minutter mellem opsamlingssted og skole.

Benytter dit barn sig af de kommunale skolebusser, så foregår transporten for så vidt muligt fra de samme opsamlingssteder som den kollektive trafik. Derudover benyttes om muligt fælles opsamlingssteder – også ved f.eks. taxakørsel. Derfor kan du ikke forvente, at dit barn bliver hentet/bragt direkte til/fra hjemmet i det omfang, dit barn vurderes at kunne transportere sig selv til/fra hjemmet til/fra et opsamlingssted.

De elever, der efter en individuel, konkret vurdering ikke kan benytte fælles opsamlingssteder, vil blive hentet/bragt direkte mellem hjem og skole.

Afstand til opsamlingssteder

Skive Kommune sigter efter, at opsamlingsstederne placeres strategisk og så tæt på elevernes bopæl som muligt. Herunder kan du se, hvor langt der må være til opsamlingsstedet.

Det betyder, at afstanden fra hjemmet til opsamlingsstedet kan være op til følgende markeret i parentes:

  • 0. klasse – 3. klassetrin: 2,5 km (1,25 km)
  • 4. – 6. klassetrin: 6 km (3 km)
  • 7. – 9. klassetrin: 7 km (3,5 km)
  • 10. klassetrin: 9 km (4,5 km)

Hvis I har delt forældremyndighed, og barnet opholder sig lige meget ved begge forældre, gælder det at:

  • Hvis begge forældremyndighedsindehavere bor i skoledistriktet, så kan I selv vælge, hvilken af de to adresser befordringen skal bevilges fra. Befordringen kan kun bevilges i forhold til den valgte adresse.
  • Hvis kun den ene forældremyndighedsindehaver bor i skoledistriktet, så er det også her, eleven har sin folkeregisteradresse og her befordring sker fra. Befordringen til det andet hjem udenfor skoledistriktet er Skive Kommune uvedkommende.

Hvis barnet flytter folkeregisteradresse, kan det betyde ændringer i befordringen mellem hjemmet og skolen, og det er dit ansvar som forælder at gøre skolen opmærksom på ændringerne. Hvis adresseændringen fører til at rejsekortet skal ændres eller at barnet ikke længere har ret til befordring, er det også skolen, du skal henvende dig til.

Sidst opdateret

11.03.2024

Ansvarlig redaktør

Befordring Kultur- og Familieforvaltningen

Mail: KUFA-Befordring@skivekommune.dk

Telefon: 2211 8364