Tirsdag den 15. september 2020 godkendte Skive Byråd, at vi kan gå i gang med at udfærdige den ambitiøse plan, der skal danne grundlag for egnens næste erhvervsfortælling. Vi kalder planen for ”Skiveegnens Vækststrategi”. Plan skal afløse vores nuværende erhvervspolitik, som udløber ved årsskiftet.
Baggrunden og formålet med Vækststrategien
Sagen er den, at der er brug for en plan, der kan gøre godt endnu bedre. Efter flere magre år i kølvandet på finanskrisen bliver der igen skabt nye arbejdspladser, og ledigheden hører nu til blandt landets laveste. Det er overordentlig positivt. Men vi kan samtidig også se, at der relativt set bliver skabt færre nye arbejdspladser end i nabokommunerne, og at manglen på kvalificeret arbejdskraft lægger en dæmper på væksten. Det er malurten i bægeret.
Skiveegnen er om nogen kendt for at kunne sætte handling bag ordene – og hurtigt! Den styrke er vi overbevist om, at egnen kan få endnu mere ud af, hvis vi bliver bedre til at udnytte hinandens ressourcer og løfte i flok. Prøv at forestil dig, hvilken udviklingskraft vi ville kunne slippe løs, hvis vi var bedre til at spille hinanden gode? På tværs af erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og kommunen. Vi har allerede vist med GreenLab Skive og Innovation Skive, hvad vi kan udrette sammen. Vi skal fortsætte ned ad det ambitiøse spor!
Derfor har vi smidt den klassiske erhvervspolitik ud ad vinduet og har i stedet allieret os med nogle af egnens mest spændende folk om at lave en ny plan for vækst i tæt samarbejde mellem Skiveegnens erhvervsliv, lokale uddannelsesinstitutioner og kommunen.
Hvad ønsker vi at opnå med vækststrategien?
Ønskerne til den nye vækststrategi er mange. Men helt konkret ønsker vi
- At skabe gode vilkår for vækst og udvikling på Skivegenen
- At igangsætte en udviklingsrejse for hele egnen
- At danne nye og udvikle eksisterende relationer
- At de involverede parter inspireres til at tage et endnu større medansvar for egnsudviklingen
Organisering i forbindelse med Vækststrategien
I samarbejde med Business Skive (BS) og Uddannelsesrådet i Skive (URIS) har vi nedsat en styregruppe, som vil være førerhunde i at gøre de ambitiøse drømme til virkelighed.
I styregruppen er:
- Lars Fjalland, direktør for Business Skive
- Cirsten Justesen, campuschef hos Dania Skive
- Thomas Lindberg, konstitueret kommunaldirektør
- Anders Rask, kommunikations-, udviklings- og erhvervschef i Skive Kommune
- Dorthe Hamrum, arbejdsmarkedschef i Skive Kommune
- Kim Niemann, specialkonsulent i Skive Kommune
- Rikke Sand Jensen, udviklingskonsulent i Skive Kommune
For at sikre, at arbejdet med vækststrategien er i overensstemmelse med hverdagen hos Skiveegnens erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner, har vi etableret en referencegruppe med repræsentanter fra disse områder.
Referencegruppens formål er at kvalificere arbejdet med strategien, indsatsområder, analyser, med videre. De er en gruppe, som har særligt kendskab til og virker i det lokale erhvervsklima eller erhvervsfremmesystemet, og består af både lokale og eksterne repræsentanter.
Referencegruppen består af følgende medlemmer:
- Desiré Christoffersen, direktør ved Skive College
- Mads Ginnerup, direktør ved Ginnerup A/S
- Benny Kirkegaard, direktør ved Landbo Limfjord
- Jørgen Yde, direktør ved SKOV A/S
- Poul Pedersen, direktør ved Thise Mejeri
- Max Høegh Nielsen, NC Nielsen
- Brian Pedersen, direktør ved Calvex
- Thomas Heilskov, erhvervsdirektør ved Salling Bank
- Glenn Pedersen, direktør ved Washpower
- Steen Hintze, direktør ved Energifonden
- Susanne Nors, sekretariatschef ved Business Region MidtVest
Fælles indsats - så mange som muligt inddrages
Med byrådets godkendelse den 15. september 2020, igangsatte vi en undersøgelse blandt erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne om deres syn på potentialer og udfordringer for vækst på Skiveegnen. Resultaterne fra undersøgelsen samles i en række forslag til tematikker, som strategien skal tage udgangspunkt i.
Tematikkerne præsenteres op til uge 49, som vil være Skiveegnens Vækstuge. Hver dag i Vækstugen afholdes et møde inden for et givent tema, hvor lokale virksomhedsledere og uddannelsesprofessionelle inviteres til at debattere og udforme strategien i samspil med hinanden.