
Foto: European Energy.
Selvforsynende med vedvarende energi i 2029. Sådan lyder visionen i Skive Kommunes Energi- og Bæredygtighedsstrategi 2029.
Det betyder, at vi vil væk fra fossile brændsler som olie og naturgas og omstille til bæredygtige energikilder, som kommer fra bl.a. biogas, træ og biomasse og fra genanvendelse af affald, men først og fremmest fra sol og vind.
Og formentligt kommer vi ikke til at vente så længe, for beregninger tyder på, at vi kan blive selvforsynende med vedvarende energi allerede om fire-fem år.
Vi viser, at vi kan gøre det, vi sætter os for.
Plan & Supportchef, Lars Peter Salhøj.
For at nå målet om at blive selvforsynende med vedvarende energi, har Udvalget for Teknik og Miljø den 1. december 2020 igangsat planlægning for nye solcelleanlæg i Skive Kommune – udover de 100 hektar solceller, der allerede er planlagt.
Plan & Supportchef Lars Peter Salhøj siger:
Vi har i forvejen været ambitiøse med vores målsætning for 2029. At det nu ser ud til, at vi kan komme i mål nogle år før, gør kun, at vi bliver mere ambitiøse med vores projekter. Vi viser, at vi kan gøre det, vi sætter os for.
Hvordan gør vi det?
I 2018 var den grønne, vedvarende energiproduktion på 53 % af det samlede energiforbrug i Skive Kommune. Der er siden sat gang i en række projekter, der vil bidrage til den vedvarende energi: To biogasanlæg har opstartet produktion, der er planlagt 13 vindmøller, de førnævnte godt 100 hektar solceller og grøn energiproduktion i GreenLab Skive.
Disse projekter bringer den vedvarende energiproduktion op på 85 % inden for få år. Elektrificeringen af samfundet samt skift til elbiler og varmepumper vil bidrage med yderligere mindst 5% de kommende år.
Skive Kommune mangler således kun ca. 10 % af det samlede energiforbrug for at nå målet om at blive selvforsynende med vedvarende energi. Målt i nye solceller svarer det til ca. 395 hektar solceller, og det er dem, Udvalget for Teknik og Miljø allerede har igangsat planlægning for.
Mere end blot vedvarende energi
Skive Kommune vil arbejde for, at solcelleanlæg i kommunen ikke kun bidrager til produktionen af vedvarende energi, men også giver området merværdi og spiller positivt ind på andre måder.
Ved valget af, hvilke konkrete solcelleprojekter, der skal planlægges for, vil Skive Byråd blandt andet tage udgangspunkt i
• At vælge lavtliggende placeringer for at mindske visuelle nabogener
• muligheden for etablering af offentligt tilgængelige stiforbindelser eller områder ved anlægget og på den måde fx skabe lettere adgang mellem anlæg og byzone
• at kunne etablere skov, legepladser, bypark eller lignende.
Merværdien fra solcelleanlæggene kan også opstå, ved at et anlæg placeres, så det er med til at sikre grundvandet eller mindske udledningen af drivhusgasser.
Ved at vurdere ud fra nævnte kriterier gavner anlægget både planter, dyr og miljøet, men det højner også naturoplevelsen for anlæggets naboer.