
Over hele Danmark er utallige nytænkende projekter og indsatser kørt i stilling. Målgruppen er især børn og unge, og det fælles formål er at gøde jorden for gode kulturelle oplevelser, læring, dannelse og fællesskaber.
I Skive Kommune ejer Museum Salling og Jenle hver et projekt, som bliver udviklet og lavet i samarbejde med aktører og partnere fra én eller flere andre kommuner i Kulturaftalen.
Kunst- og kulturlaboratorium for børn
Museum Sallings projekt vil udvide museets læringsaktiviteter for børn og unge i et ”kunst- og kultur-laboratorium”. Udgangspunktet er billedskolen på Skive Museum, og projektet skal trække på samarbejde og udviklingsprojekter med billedskoler fra hele Midt- og Vestjylland.
- Mange undersøgelser viser, at børn og unge, der beskæftiger sig med kunst og kultur, får skærpet deres sanser. De bliver bedre til at vurdere, reflektere og i det hele taget navigere i verden, siger museumsinspektør Mette Dyrberg om projektets fundament:
- I Museum Salling har vi mange fagligheder, kunst, arkæologi, kultur- og naturhistorie, som vi kan tage udgangspunkt i og lade os inspirere af. Og vi har billedskolen på Skive Museum med fjorden, skoven og parken lige udenfor døren. Derfor er det oplagt, at Museum Salling melder sig på banen og går i front i det vigtige arbejde.
Mette Dyrberg fortæller, at hun og kollegaerne glæder sig til at komme i gang. De håber desuden, at museet med de nye tiltag kan nå nye målgrupper:
- … så endnu flere får øjnene op for den spændende verden fyldt med kunst og kultur, slutter hun.
Gamle forfattere i ny indpakning
Jenle står i spidsen for projektet ”Kulturhistoriske forfattere i børnehøjde”, som skal udbrede danske digtere i en børnevenlig og inviterende form:
- Hvordan gør man børn og unge interesserede i deres kulturarv og i nogle af de gode, gamle forfattere og personligheder, som engang levede på egnen? Aakjærselskabet mener, at én af måderne at gøre det på er, at lade børnene selv skabe deres fortælling”, siger Bodil Jacobsen, kultur- og projektmedarbejder på Jenle:
- Formålet med ’Kulturhistoriske forfattere i børnehøjde’ er, at eleverne selv skaber deres historie, og at det ikke bliver forklaret af en voksen, om hvem den og den forfatter var, fortæller Bodil Jacobsen.
Projektet skal udmunde i et grundlæggende undervisningsmateriale for 3.-7. klasser, som primært er digitalt – og altså med på noderne, når børnene skal præsenteres for og lære om lokalhistoriske forfatterskaber.
- Her i Salling tager vi naturligvis udgangspunkt i Jeppe Aakjær. Men tanken er, at inddrage interesserede nabokommuner, f.eks. Lemvig, hvor Thøger Larsen har hjemme og Herning med Steen Steensen Blicher, siger Bodil Jacobsen.
Kulturaftalen – et forpligtende fællesskab
Kulturaftalen i Midt- og Vestjylland varetages af Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland, som består af følgende kommuner: Skive, Ikast-Brande, Holstebro, Herning, Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern, Herning og Varde.
Hovedoverskrifterne i den aktuelle Kulturaftale er børn og unge i nye kulturelle aktiviteter, børn og unge i nye kulturelle fællesskaber, samt børn, unge og kulturens potentiale.
Læs mere om kulturaftalerne på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside