Spring navigation over

Skive rykker for kystnær udvikling

11-01-2019

Skive Kommune hilser de storslåede planer for udvikling af hovedstaden velkommen, men efterlyser muligheden for at kunne udvikle Danmark uden for de store byer. Borgmester og kommunaldirektør rykker minister for svar.

I 2017 sendte Skive Kommune en ansøgning til Erhvervsministeriet. Kommunen ønsker at udnytte Skives smukke beliggenhed ved fjord og å. Svaret lader vente på sig.

- Vi må nu her i starten af 2019 desværre konstatere, at vi endnu ikke har hørt noget. Og når der rettes henvendelse fra vores embedsmænd til ministeriet om, hvornår vi kan forvente at få svar på vores ansøgning, kan vi ikke få noget konkret svar, skriver Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kirkegaard og kommunaldirektør Per Mathiasen i et brev til erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Forleden erfarede de i pressen, at hovedstaden nu skal vokse med endnu et kunstigt ø-projekt med plads til 12.000 arbejdspladser. Dette i forlængelse af de ambitiøse planer, som blev offentliggjort i oktober, for en ny stor ø ved Refshaleøen med plads til 35.000 nye boliger.

Forskel på byer

- Vi synes det er rigtig ærgerligt, at der umiddelbart er denne markante forskelsbehandling på, hvad man kan i vore store byer, i forhold til byer og kommuner som Skive, påpeger Peder Christian Kirkegaard og Per Mathiasen. Det er ikke fordi Skive Kommunes borgmester og kommunaldirektør har noget imod den positive udvikling af København. De efterlyser blot muligheden for også at kunne udvikle Danmark uden for de store byer.

- Vi finder det glædeligt, at vi i Danmark har en stærk hovedstad, og vi hilser initiativer, der kan styrke hovedstaden, velkommen, men hvis vi skal have et Danmark i balance må det forudsætte, at der også kan ske udvikling uden for de store byer, skriver de i brevet.

Planlov uden handling

I Skive Kommune er der stort fokus på at gøre byen attraktiv for nuværende og nye borgere. Glæden var derfor stor, da den nye planlov i 2017 åbnede op for, at der kan udpeges nye byudviklings-muligheder inde for kystnærhedszonen. Kommunen valgte hurtigt at tage de nye muligheder op og indsendte allerede i oktober 2017 en konkret ansøgning om udpegning af byudviklings-områder øst for Skive by. På det tidspunkt blev kommunerne stillet i udsigt, at regeringen senest i efteråret 2018 ville træffe beslutning om de konkrete ansøgninger gennem et landsplandirektiv. Dette er ikke sket. Skive Kommune har ikke hørt fra ministeriet. Og får ikke noget svar, når kommunen retter henvendelse. Skive Kommune rykker nu erhvervsminister Rasmus Jarlov for et svar.

- Jeg tillader mig derfor at spørge ministeren om, hvornår Skive Kommune kan forvente at få svar på vores ansøgning, så også Skive Kommune kan få lov at skabe byudvikling – om end det bliver i væsentlig mindre skala end i hovedstaden, spørger borgmester Peder Christian Kirkegaard.

 

Yderligere kommentarer

Borgmester Peder Christian Kirkegaard, tlf.: 9915 5510
Kommunaldirektør Per Mathiasen, tlf.: 9915 5550

tlf: