Spring navigation over

Kommunen får brug for isolationsboliger

14-05-2020

Som et led i den nationale teststrategi har kommunerne fået til opgave at stille isolationsfaciliteter til rådighed for borgere, der ikke selv har mulighed for at isolere sig. Skive Kommune vil kortlægge lokale faciliteter, der kan leve op til sundhedsfaglige kriterier.

Den nye nationale teststrategi blev præsenteret på pressemødet i mandags. Selvisolation er en vigtig del af strategien. Borgere, der har symptomer på covid-19 skal isolere sig selv for at bryde smittekæden. Det kan være i et kælderværelse, et sommerhus, eller lignende. Og borgere, der ikke har mulighed for at isolere sig selv, kan blive tilbudt en isolationsbolig, som kommunen stiller til rådighed via en privat udlejer. 

Isolationsfaciliteterne kan være feriecentre, hoteller eller lignende. De vil skulle leve op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer om blandt andet rengøring, hygiejne, kontakt til gæster og personale for at sikre et forsvarligt ophold. Retningslinjerne er endnu ikke meldt ud, og isolationsfaciliteterne skal være klar i begyndelsen af juni. Skive Kommune er gået i gang med at kigge nærmere på opgaven.

Kortlægning igangsat

- Vi er klar på, at vi har fået opgaven, og vi vil så hurtigt som muligt gå i gang med at kortlægge de lokale muligheder. Vi har dog brug for flere informationer om, hvad boligerne skal leve op til rent sundhedsfagligt, og det forventer vi at blive orienteret nærmere om snarligt. Vi er nødt til at vide mere, før vi kan præcisere opgaven for mulige interesserede private udbydere, siger Jan Lund-Andersen, talsmand for kommunens krisestab og direktør for Kultur- og Familieforvaltningen. 

Målgruppen er borgere smittet med covid-19 med lette symptomer, som ikke kan overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger om selvisolation, og som af forskellige årsager risikerer at udsætte deres omgivelser for sundhedsmæssige risici ved fortsat at opholde sig hjemme. Borgere skal være selvhjulpne, og der vil ikke være hverken sundhedsfagligt eller socialfagligt personale tilknyttet isolationsfaciliteterne. 

Kommunen får ansvaret for visitation til faciliteterne og for at indgå aftaler med hoteller eller ferieboliger, som vil skulle etablere og drive isolationsfaciliteterne, herunder stille personale til rådighed. Kommunernes udgifter hertil vil blive kompenseret af staten.